TDK’ye mi TDK’ya mı?
Küçük harfli kısaltmalara eklenen ekler sözcüğün telaffuzuna göre yapılır: cm’yi, kg’dan, mm’den, kr.un. Büyük harfli kısaltmaların yanı sıra kısaltmanın son harfinin telaffuzu da dikkate alınır: BDT’ye, TDK’den, THY’de, TRT’den, TL’nın, vb.
TDK’ya göre bugün nasıl yazılır?
“Today” kelimesinin doğru yazımı TDK’nın tanımladığı şekliyle “heute”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir. En yaygın yanlış kullanım “heute”dir.
TDK’ya göre yüzyıl nasıl yazılır?
Türk Dil Kurumu’na göre “yüzyıl” kelimesinin doğru yazımı bitişik olarak kabul edilir. Yüz yıl olarak ayrı ayrı yazılması bir yazım yanlışı olarak kabul edilir. Birçok yılı kapsadığı için anlamını belirtmek için “yüz yıl” olarak ayrı bir yazımı kullanmak ise tam tersine yazım hatalarına yol açar.
TDK ve ya nasıl yazılır?
VE VEYA? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) internet sitesindeki sözlüğe bakarsanız, kelimenin bileşik veya olarak yazıldığı ortaya çıkar. Bazı örneklerde görülen “veya” gibi yazımlar yanlış yazımlardır. Türk Dil Kurumu’na göre kelimenin doğru yazımı “veya”dır.
TDK’ye gelen ek ayrılır mı?
Kısaltmalara eklenen ekleri ayırmak için kullanılır: TBMM, TDK, BM, ABD, TV, vb. Rakamlara eklenen ekleri ayırmak için konur: 1985, Madde 8, 2. kat; 7.65, 9.65, 657, vb.
Ye ya eki nasıl yazılır?
Özel isimlerin sonuna gelen çekim ekleri kesme işareti ile ayrılır. Adana’ya gitti. Ciciş’e ekmek aldı.
Hergün nasıl yazılır TDK?
“Every Day” kelimesinin doğru yazımı TDK’ya göre “every day” kelimesinin doğru yazımı “every day”dir. Diğer yazımlar yanlış kabul edilir.
Gardrop nasıl yazılır TDK?
TDK’ya göre Garderobe kelimesinin doğru yazımı “Garderobe”dir. Diğer yazılar yanlış kabul edilir.
TDK kısaltması nasıl okunur?
Sözü edilen kısaltmalar şunlardır: TDK /te-de-ke/, TÜBİTAK /tü-bi-tak/ ve ÇUKOBİRLİK /çu-ko-bir-lik/ vb. Çoğunlukla ortak isimlerden oluşan bu tür kısaltmalar, yazılı dilde kullanılır. Konuşma dilinde ise uzantıları söylenir.
Sımsıkı mı sımsıkı mı?
Sıfat veya zarf işlevi gören güçlendirilmiş kelimeler yan yana yazılır: açık, net, tamamlanmış, her tarafta, çıplak, düz, düpedüz, derin gökyüzü, parlak gün, zifiri karanlık, kuru, koyu mavi, mor, kırık, sağlam, çok sarı, ıslatılmış, sırılsıklam, keskin, gür, vb.
İnvaziv mi invazif mi?
“İnvaziv” ve “infiltratif” kelimeleri aynı anlama gelir ve kanserin süt kanalı veya meme bezinin ötesine yayıldığını gösterir.
Ön yargı nasıl yazılır?
Başına aşağıdaki, yukarıdaki, ana, ön, arka, arkada, yan, karşı, içinde, dışında, ortada, büyük, küçük, sağ, sol, ileri, bir, iki, tek, çok, çift sözcükleri eklenerek oluşturulan bileşik sözcükler ve terimler ayrı ayrı yazılır: alt kurul, alt başlık; üst kat, üst kat; ana bilim dalı, ana dil; önsöz, önyargı; arka damak, gizli amaç; arka plan, arkaplan…
TDK’de mi TDK’da mı?
da / bağlacı da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu takip eder: Hem kızı hem de gelini geldi. O da durumu oğluna bildirdi. Sen de mi kardeşim?
TDK’ya göre manolya ne demek?
TDK’ya göre magnolia nedir? Magnolia ne anlama gelir? 1. İsim, botanik Magnolia ailesinden, dönüşümlü, büyük ve açık yeşil yapraklı süs ağacı (Magnolia grandiflora). 2. İsim Bu ağacın çiçeği çok büyük, beyaz renklidir ve limon benzeri bir kokuya sahiptir.
Hadi mi haydi mi?
Türkçe’deki bazı kelimeler sıklıkla yazımlarıyla karıştırılır. “Hadi, hadi” kelimesi de bu kelimelerden biridir. Peki doğru yazımı nedir? Türk Dil Kurumu’nun (TDK) kılavuzuna göre, yanlışlıkla “hayli hayli” olarak kullanılan kelimenin doğru kullanımı “hadi”dir.
TDK’da mı TDK’de mi?
da / bağlacı da ayrı yazılır ve kendisinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak majör ünlü uyumunu takip eder: Hem kızı hem de gelini geldi. O da durumu oğluna bildirdi. Sen de mi kardeşim?
TDK’nin okunuşu nasıl?
TDK’nin okunuşu “TE DE KE”dir.
TDK Ka mı Ke mi?
K-k, Türk alfabesinin 14. harfidir. Türkçede bu harfin temsil ettiği sese ke denir. Genellikle harfin temsil ettiği sese “ka” denir, ancak TDK’ya göre bu yanlıştır.
TDK mi nasıl yazılır?
Bu ek geleneksel olarak ayrı yazılır ve kendinden önceki kelimenin son ünlüsüne bağlı olarak ünlü uyumunu izler: Kaldı? Sen de geldin mi?