İçeriğe geç

Kirloş Ne Demek Tdk

TDK da kirli ne demek?

Türkçe Dil Kurumu sözlüğümüzde kirli kelimesinin anlamına baktığımızda “leke, toz vb.” anlamına geldiğini görüyoruz. İlk tanım “kirle kaplı, kirli, pis, murdar”dır. Daha sonra ikinci tanım “adet halindeki kadın” olarak karşımıza çıkar. Sağlıklı bir kadın olarak kirli ve pis kelimeleriyle ilişkilendirilmek istemiyorum.

Kirmen ne demek TDK?

İplikçi veya eğirme makinesi; Tahta aletler, yün, keten, kenevir ve pamuk gibi lifli hammaddeleri eğirmek ve ip yapmak (iplik eğirme) için kullanılan, bir ucunda kanca bulunan aletlerdir. Çubuk ve kancadan oluşan mile iğ denir. Daha sonraki zamanlarda, mile çok ilkel bir alet olan yuvarlak bir ağırlık (iğ) yerleştirildi.

Keneş ne demek TDK?

Eski bir kelime olarak öne çıkan Keneş kelimesi Türkçede de karşımıza çıkmaktadır. Bu kelime özellikle “kenar” anlamında kullanılmaktadır. Ayrıca boşluk veya şöminenin yan duvarları gibi anlamları da vardır.

Püsür ne demek TDK?

Püsür kelimesinin güncel TDK sözlük anlamı nedir? Dolaşık, dolaşık (ip, saç vb.)

Halk dilinde kirli ne demek?

Kirli kelimesi üç anlamda verilmiştir. Birinci anlam “leke, toz, vb.” kirle kaplı, pis, murdar, kirli.” İkinci anlam “adet halinde olan (bir kadın)”dır, iddiada olduğu gibi. Metafor kategorisine sahip üçüncü anlam “toplumun değer yargılarına aykırı” olarak tanımlanmıştır.

Kirli kelimesinin sözlük anlamı nedir?

Türk Dil Kurumu TDK’ya göre “kirli” kelimesinin uygunsuz anlamları TDK’ya baktığımızda “kirli” kelimesinin anlamlarından birinin “adet gören (kadın)” olduğunu görüyoruz.

Kişnemek ne demek TDK?

komşu’; 2. “İnleme, şiddetli ses” (AzbTS: 773), Gag. kişnemek – “kişnemek” (GagTS: 152), Türkm. kişñe– ‘(at) neigh’ (Türkm–Türk S: 412), Kirg. kişene – “kişne” (KırgS: 475), Bask. komşu, hayır. bir we- ay., Kry. komşu, komşu, komşu – evet.

Kireş ne demek?

Kireç, kireç taşının çeşitli sıcaklıklarda (850–1450 °C) yakılmasıyla elde edilen, su ile karıştırıldığında türüne bağlı olarak havada veya suda katılaşan, beyaz renkli inorganik esaslı bir bağlayıcıdır.

Kirş ne demek?

Kiraz ve vişneden yapılan renksiz alkol veya içecek. Kiraz içeceği.

🤞 ne anlama gelir?

👉 👈 Emoji Anlamı: İşaret parmağının elin tersiyle sola/sağa işaret etmesi – Bir şeye dikkat çekmek, hatırlatmak, uyarmak, yön belirtmek için kullanılır. ✌️ Emoji Anlamı: Zafer İşareti – Bu işaret, 60’larda hippiler tarafından popüler hale getirilen bir barış sembolüdür ve zafer anlamına gelir.

Kıray ne demek TDK?

[1] Bunlar kötü anlamda çeteler değil, mecburiyetten ve zaman zaman Bulgarlar Türk köylerine eziyet etmeye başlayınca dağlara çıkan, Bulgar milisleriyle birlikte savaşan ve fırsat buldukça yoksul halka yardım eden “Efe”lerdir, tıpkı Ege bölgemizde olduğu gibi.

Ayukı ne demek?

Türk Dil Kurumu’na göre ayukı kelimesi “eski Türk devletlerinde hükümetin adı” olarak öne çıkmaktadır. Devlet yetkililerinin devletin yönetimine ve kararlarına ve bu kararların uygulanmasına katıldığı Bakanlar Kurulu olarak da anılmaktadır.

Peyik ne demek TDK?

Kelime Anlamı: Peyk kelimesi, eski zamanlarda haberleşmede kullanılan, mesaj ileten veya ileten kişi veya haberci anlamına gelmektedir.

Peykan ne demek TDK?

[1] (Silahlar) Ok, mızrak vb. uçlarındaki keskin demir. [2] Sevgilinin kirpiği.

Kepir ne demek TDK?

I. (kökü bilinmiyor) halk lehçesi. Verimsiz killi toprak.

TDK ne anlama gelmektedir?

Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi öğretmek ve Türkçenin gelişmesini sağlamak amacıyla 12 Temmuz 1932’de Mustafa Kemal Atatürk tarafından kurulan bir kurumdur.

TDK açıklaması nedir?

Açıklama kelimesinin TDK sözlüğünde anlamı nedir? Birinci anlamı – Karşı tarafın anlamadığı bir konuyu genel hatlarıyla veya ayrıntılı olarak açıklamak. Bir kitap üzerine yapılan yorumlara açıklayıcı notlar da denir.

TDK te ne demek?

“Varlık” eki, eklendiği sözcüğün yanına yazılır: deveye kulak (deve-de), yolda kalmak (on the road), ayakta durmak (standing), işte çalışmak (work-te), vb. Bu makale 10 Şubat 2019’da yayınlanmıştır.

TDK Türkçe Sözlük nere ne demek?

Nere kelimesinin güncel TDK sözlük anlamı nedir? Cevap: Hangi yer?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir