İçeriğe geç

Aidat Ne Kadar Gecikebilir

3 ay aidat ödenmezse ne olur?

Konut veya kat mülkiyeti yönetimi, aidatlarını ödemeyen kiracı veya ev sahibine karşı icra takibi başlatabilir veya dava açabilir. Bu husus Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 634. maddesine uygundur.

Aidat kaç ay ödenmezse icra gelir?

Tüm apartman sahipleri, hayatta olsunlar veya olmasınlar, aidatı ödemekle yükümlüdürler. Kat Mülkiyeti Kanunu’nda bir son tarih belirtilmediği için bu soru tamamen diğer apartman sahiplerine veya yöneticiye kalmıştır. Başka bir deyişle: aidat borcu bir ay boyunca ödenmese bile aidat borcu icra takibine tabi tutulabilir.

Aidat en geç ne zaman ödenir?

GECİKME TAZMİNATI Yapı yönetimince bir tarih belirlenip kat malikleri kurulunca onaylanmadığı takdirde, daire/gayrimenkulün ORTAK GİDERLERİNİN tamamını ilgili ayın 20’sine kadar ödemeyen kat malikleri veya diğer yükümlüler, önceden belirlenen bir avansı (ihtara gerek kalmaksızın) otomatik olarak ödemek zorunda kalırlar.

Apartman aidatı geç ödenirse ne olur?

İnşaat masrafları düzenli ödenir ve huzurlu bir yaşam kurulur. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat malikleri, payları oranında binanın ortak giderlerinden sorumludur. Ancak, diğer kat malikleri veya yönetici, aidatlarını zamanında ödemeyen kat maliklerine karşı icra takibi başlatabilir veya dava açabilir.

2 ay aidat ödenmezse ne olur?

Katkılar ödenmezse borçluya karşı icra takibi başlatılabilir veya dava açılabilir. Aynı şekilde, faydalanıcı maliklerin dava açma ve işlem başlatma yetkisi vardır. Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, ödenmemiş katkıların geciktiği günler için aylık %5 oranında gecikme cezası uygulanır.

Kiracı kaç ay aidat ödemezse çıkarılır?

Bu durumda, kiracıya kiralayan ev sahibi, kiracıya sözleşmede kararlaştırılan süre içinde kira veya harç borcunu ödemeyen kiracıya karşı 30 günlük ödeme süresi içeren bir ihtar gönderir. Kiracı, kiracıya tebligat tarihinden itibaren 30 gün içinde borcunu ödemezse ev sahibi kira sözleşmesini feshedebilir.

Apartman aidatı ödememek suç mu?

Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre, kat maliklerinin her biri, aralarında farklı bir anlaşma olmadığı sürece, sabit orana eşit olarak katkıda bulunmakla yükümlüdür. Katkı paylarını ödemeyen kiracıya karşı karşı icra takibi başlatılabilir.

Ödenmeyen aidattan kim sorumludur?

Buna göre, bağımsız bölümde kiracı olan kişi, kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.

Kaç ay ödeme yapılmazsa icra gelir?

Bu süre içerisinde kredi borcu ödenmezse yasal işlem başlatılır. 2 aylık taksitlerin toplamda en az 90 gün ödenmemesi ve en az 30 günlük ihtar süresinin ardından yasal işlem başlatılabilir.

Aidat gecikme faizi yasal mı?

Birçok emlak yöneticisi, ödemelerini yapmayan emlak sahiplerine gecikme faizi uygulamasa da, bunu yapma yasal hakları vardır. Emlak Yönetimi Yasası’nın 20. maddesine göre, yönetim kurulu, katkı paylarını ödemeyen emlak sahibinden aylık %5 gecikme faizi alma hakkına sahiptir.

Site yönetimi icraya verebilir mi?

Ayrıca 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 20 nci maddesinin ikinci fıkrasına göre yönetici, kat malikine karşı masrafları veya avans payını ödemediği takdirde dava açmaya ve kendiliğinden icra takibi yapmaya yetkilidir.

Ödenmeyen apartman aidatları nasıl tahsil edilir?

◼️Yukarıdaki açıklamalara göre; harç alacakları cebri icra yoluyla tahsil edilebilir. Bunun için ödenmeyen alacakların bulunduğu icra dairesinde muhatap hakkında ilamsız icra takibi başlatılır.

Aidat ödenmezse su kesilir mi?

Site yöneticisi aidatlarımı ödemediğim için elektriğimi ve suyumu kesebilir mi? Aidatlarınızı ödemezseniz, site yöneticisi size sadece bir icra emri verebilir. Elektriğinizi veya suyunuzu kesemez. Elektriğiniz veya suyunuz kesilirse, kamu hizmeti şirketi izinsiz girdiğiniz için size para cezası bile verebilir.

Apartman aidatı gecikme zammı ne kadar?

Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 20. maddesine göre, katkı borcunun geç ödenmesi halinde, katkının %5’i oranında gecikme cezası uygulanır. Ancak bu oran mutlak değildir. Kat malikleri isterlerse yönetim planında veya kat malikleri kurulunda %5’ten farklı bir oran belirleyebilirler.

Aidat borcu icra takibi ne kadar sürer?

Ücret borçlarının tahsilinde ilamsız icra yoluna başvurulur. Bu nedenle borçluya ödeme emrinin tebliğinden itibaren 7 günlük itiraz süresi uygulanır. Borçlunun 7 gün içinde yetkili icra makamına itiraz etmemesi halinde icra takibi sonuçlandırılır.

Aidatımı ödemezsem ne olur?

Aidatları ödemeyen kiracıya karşı icra takibi başlatılabilir. Aidat borcunun icra takibini yapmaya yetkili icra müdürlükleri, taşınmazın bulunduğu yerdeki icra daireleridir. İcra takibinin sadece yönetici tarafından yapılacağına dair kesin bir karar yoktur. İcra daire sahipleri tarafından da yapılabilir.

Ödenmeyen aidat borcundan kim sorumlu?

Buna göre, bağımsız bölümde kiracı olan kişi, kat maliki tarafından ödenmeyen aidatlardan sorumludur.

Apartman aidatı ödememek suç mu?

Bu nedenle, kat mülkiyeti birliği tarafından belirlenen aidat ve ortak giderler ödenmediği takdirde, kat maliki/yönetim kurulu veya kat maliklerinden herhangi biri, icra dairesinin hüküm vermesine gerek kalmaksızın icra takibi başlatabilir.

Aidatını ödemeyen kiracıya ne yapılır?

Katkı paylarını ödemeyen bir kiracıya karşı nasıl yaptırım uygulanabilir? Eğer bu sorunun cevabını arıyorsanız, kiracısı katkı paylarını ödemeyen ev sahibi, kiracıya noter aracılığıyla ihtar gönderebilir. Buna uyulmaması ve ikinci bir uyarının gerekli olması durumunda, son bir uyarı gönderilir. Bu adımdan sonra yaptırım prosedürü gelir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir