Kanun bendi nasıl yazılır?
Belirli bir kanun, tüzük veya yönetmelik kastediliyorsa, büyük harfle yazılan sözcükler eklenirken kesme işareti kullanılır: Bu kanunun 17(c) maddesi … Yukarıda anılan yönetmeliğin 2. maddesi uyarınca … vb.
Kanun madde numarası nasıl yazılır?
Referansta kısaltmalar kullanıldığında, makale “m.”, paragraf “f.” ve cümle “b.” olur. ile kısaltılır. Genellikle paragraf numarası, makale numarasından sonra “/” işaretiyle gösterilir. Örneğin: “AY, m.
Resmi yazişmalarda madde fıkra bent nasıl yazılır?
Cümleleri, cümlecikleri veya alt cümlecikleri değiştirirken satır başından başlanır; paragrafın, cümleciğin ve alt paragrafın harfi veya numarası yazılır. Değiştirilen makaleler, cümlecikler, cümlecikler, alt cümlecikler, paragraflar ve cümleler tırnak işareti içinde yazılır. Cümle değişiklikleri ve eklemeleri için satır başı yoktur.
Madde fıkra bent sıralaması nasıl?
(2) “Tanımlar” maddesinde, madde veya alt maddeler içeren tanımlar alfabetik sırayla gösterilir. (3) Taslaklar sırasıyla madde, madde, madde ve alt maddelerden oluşur. a) Madde içindeki her paragraf bir maddedir. Paragraflar numaralarla gösterilir, sayfa 4 b) Paragrafların içeriğinde belirtilen her bölüm bir maddedir.
Kanun madde isimleri nasıl yazılır?
Kanun, tüzük, yönetmelik, yönerge ve genelge adlarının her kelimesi büyük harfle başlar: Medeni Kanun, Türk Bayrağı Tüzüğü, Telif Haklarının Yayımlanması ve Satışı Hakkında Yönetmelik vb.
Kanun maddelerine atıf nasıl yapılır?
Hukukta birçok hukuk maddesine atıfta bulunulur ve atıflarda maddeyi temsil eden “m” harfi, nokta kullanılmadan, kanunun kısaltılmış adının ve madde numarasının yanında bir boşlukla birlikte görünmelidir. Bu, “m” harfinden sonra bir boşlukla belirtilir.
Kanun maddeleri kaynakçada nasıl gösterilir?
Yukarıda anlatıldığı gibi kanunu yazdıktan sonra, referans satırının sonuna kanun maddesini ekleyebilirsiniz. Kanun maddesini eklerken, article kelimesi yerine “m” kısaltmasını kullanmalısınız. Kısaltmadan sonra, article ifadesini belirtmek için “m” kullanılır. Bunu böyle yazmak zorunda değilsiniz.
Kanun numarası nasıl verilir?
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden geçen kanunlara, çıkarılma sırasına göre bir numara verilir. Ancak uygulamada kanun numaralarıyla ilgili ilginç durumlar ortaya çıkabilir. Örneğin, 1949 tarihli eski Kurumlar Vergisi Kanunu’nun numarası 5422 iken, 2006 tarihli yeni Kurumlar Vergisi Kanunu’nun numarası 5520’dir.
Kanuna tabi nasıl yazılır?
Konuşulduğunda Tabi olarak adlandırıldığından, birçok kişi bu kelimeyi yazarken Tabi olarak yazar. Ancak bu, kelimenin doğru halinin mümkün olduğunca doğal yazılması gerektiğinden yazım hatalarına yol açar. Türk Dil Kurumu’na göre, Tabi kelimesinin doğru yazılabilmesi için mümkün olduğunca doğal yazılması gerekir.
Kanunda fıkra ne demek?
Madde, makale içinde anlamsal bütünlüğü sağlayan her paragrafın yasal adıdır. Makalenin hükümleri, gerekli olmadıkça gereksiz ayrıntılar olmadan açık, anlaşılır ve anlaşılır bir şekilde formüle edilmelidir. Alt paragraflarda daha aşağıda düzenlenecek hükümler, anlamın bütünlüğünü sağlamak için başka bir makaleye aktarılmalıdır.
Madde başlıkları kanuna dahil mi?
[56] 1982 tarihli 2709 sayılı Anayasanın 176 ncı maddesinin 2 nci fıkrası: “Madde sayfa başlıkları, yalnızca ait oldukları maddelerin konularını ve maddeler arasındaki sırayı ve bağlantıyı gösterir.” Bu başlıklar, Anayasa metninin bir parçası olarak değerlendirilmez.” 1961 Anayasasının aynı hükümleri korunmuştur.
Fıkra yazısı nasıl olur?
Köşe yazısı veya fıkra; Gazete ve dergilerde yayımlanan, bir yazarın veya köşe yazarının herhangi bir konu veya günlük olay hakkında ayrıntıya girmeden görüş ve düşüncelerini dile getirdiği kısa fikir yazılarına verilen genel addır. Fıkralar gazete ve dergilerin belirli bölümlerinde veya köşelerinde yayımlanır.
Maddeden sonra fıkra mı bend mi?
MADDE 13 – (1) Maddeler; bent, bent ve alt bentlerden oluşur. (2) Bentler sayılarla, bölümler harflerle, alt bölümler sayılarla gösterilir. Cümlelerin düzenlenmesinde Türk alfabesinin bütün harfleri kullanılır.
Madde ve fıkra nasıl yazılır?
(2) Fıkra, bent veya alt bentlerde değişiklik yapılırken satır başından başlanır; fıkra, bent ve alt bentin harfi veya numarası yazılır. Değiştirilen madde, bent, bent, alt bent, paragraf ve cümleler tırnak işareti içinde yazılır.
Fıkra yazarken nelere dikkat edilmeli?
Fıkra yazarken şu özelliklere dikkat edilmelidir: Makalenin planı hazırlanmalı; yabancı ifadeler gerektiğinde işaretlenmeli; açıklamanın açık ama ustaca olmasına dikkat edilmelidir; makale gereksiz yere uzun olmamalıdır; mümkün olduğunca kısa tutulmalıdır.
Kanunda fıkra ne demek?
Madde, makale içinde anlamsal bütünlüğü sağlayan her paragrafın yasal adıdır. Makalenin hükümleri, gerekli olmadıkça gereksiz ayrıntılar olmadan açık, anlaşılır ve anlaşılır bir şekilde formüle edilmelidir. Alt paragraflarda daha aşağıda düzenlenecek hükümler, anlamın bütünlüğünü sağlamak için başka bir makaleye aktarılmalıdır.
Yönetmelikte bend ne demek?
MADDE 13 – (1) Maddeler; bent, bent ve alt bentlerden oluşur. (2) Fıkralar numarayla, bölümler harflerle, alt bölümler ise numaralarla belirtilir. Cümlelerin düzenlenmesinde Türk alfabesinin bütün harfleri kullanılır. Çerçeve maddelerde fıkralara numara verilmez.
A bendi ne demek?
Hastalık, Kanunun 4/1-a fıkrası anlamında sigortalının iş kazası ve meslek hastalığı dışında kalan ve iş göremezliğe yol açan hastalıkları olarak tanımlanır. İş sözleşmesine tabi sigortalıya, hastalığın durumuna göre geçici iş göremezlik için günlük ödenek ödenir.
Bent nasıl yazılır?
Dilimizde hac, şad, yâd gibi birkaç örnek dışında, alıntı sözcüklerin asıl biçimlerinin sonundaki yumuşak ünsüzler sertleşir: kitap (