Beşikdüzü’nün neyi meşhur?
Tarihi Beşikdüzü Kalesi’nde Gezilecek Yerler. Beşikdüzü’nün tarihi simge yapılarından biri olan kale, Kayalık semtinde yer alıyor. … Kalkınma Derneği Tabiat Parkı … 3. Beşikdüzü Plajı. … Taşbaşı Kilisesi. … Alacam Piknik Alanı … Narlıdere Kanyonu. … 7. Kayalar Yaylası… 8. Doğançay Şelalesi.
Beşikdüzünün eski ismi nedir?
Tarihçe. Antik bir yerleşim yeri olan Beşikdüzü, MS 1. yüzyılda Yaşlı Plinius tarafından Liviopolis adıyla bir liman kenti olarak anılmış, Osmanlı tahrir defterlerinde Livopolis adıyla, Evliya Çelebi tarafından ise Popoli adıyla bir subaşılık olarak kaydedilmiştir.
Trabzon Beşikdüzü hangi boydan?
Karadeniz bölgesinde yaşayan Çepniler ağırlıklı olarak Sünni mezhebe mensuptur. Giresun ve Ordu’nun tamamı; Trabzon’un Beşikdüzü, Şalpazarı, Tonya, Çaykara; Gümüşhane’den Kürtün (Kürtün-i Bala); Rize Merkez, İkizdere, Kalkandere; Çepniler ağırlıklı olarak Samsun’un Canik ilçelerinde yaşamaktadır.
Beşikdüzü hangi ilin ilçesidir?
Beşikdüzü bir süre Şarlı ismiyle Görele ilçesine bağlı kaldı. Ayrıldıktan sonra il merkezi Trabzon’a bağlandı.
Beşikdüzü pazarı hangi gün?
Beşikdüzü’nde perşembe günleri kurulan pazar, geçen haftadan bu yana yeni yerine taşındı. Yaklaşık sekiz yıldır Eski Samsun Caddesi’nde kurulan pazar, ilçenin batısından uzak olması nedeniyle vatandaşların tepkisine yol açtı.
Beşikdüzü teleferik kaç dakika sürüyor?
Karadeniz sahil yolu üzerinde bulunan yaklaşık 3 km uzunluğundaki teleferik sisteminin vadi istasyonumuzdan 531 m rakımdaki dağ istasyonumuza yolculuk yaklaşık 10 dakika sürmektedir.
Beşikdüzü Türk mü?
Ağızdan ağıza aktarılan otantik geleneklere göre bölge halkı, 13. ve 14. yüzyıllarda Doğu ve Güneydoğu Anadolu’dan gelen Türkmen boylarının torunlarıdır.
Şarlı ne demek?
Şarlı isminin şehre “şehir” veya “vatandaş” anlamında verildiği varsayılabilir. Günümüzde, çevredeki kasaba halkı ve Beşikdüzü’nün 65-70 yaş üstü sakinleri bazen Şarlı derler. Ayrıca, “Şarlılı” sıfat ekine (-lı) bir (-lı) daha eklenerek de kullanılır.
Beşikdüzü ne zaman ilçe oldu?
4 Temmuz 1987 tarihli ve 19505 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 3992 sayılı Kanunla Beşikdüzü Belediyesi’ne bağımsız ilçe statüsü verilmiştir. İlçemize atanan ilk Kaymakamımız 4 Ağustos 1988 tarihinde ilçemizde görevine başlamıştır.
Çepniler laz mıdır?
Laz halkıyla hiçbir ilgisi yok. Çünkü “Geldim” kelimesi Lazcada “komopti” anlamına geliyor. Karadeniz bölgesine yerleşen Türk kabilesi genellikle Çepni’dir. Çepni halkı 1461’den çok önce Karadeniz’e geldi, ancak doğu Karadeniz’e doğru ilerlemeleri biraz zaman aldı.
Cepniler alevi mi?
Alevi İslam inancını benimseyen Çepnilere, Balıkesir, İzmir, Manisa, Aydın, Gaziantep’in Çepni köyleri ile Kırşehir’in Çiçekdağı ilçesinin Çepni köyünde rastlanmaktadır.
Trabzon hangi ırk?
Trabzon, Osmanlı İmparatorluğu’nun dağılmasından sonra Kırım Türkleri tarafından da yerleşim yeri olarak seçilmiştir. 1923’te Yunanistan ve Türkiye arasındaki “nüfus mübadelesi” ile Rum nüfus bölgeye gönderilmiştir. (Gönderilenlerin çoğunluğu Hristiyanlığı benimsemiş Kuman-Kıpçak Türkleriydi.)
Trabzon’un en yüksek rakımı neresi?
Trabzon’da tatil planlıyorsanız Madur Yaylası’nı ziyaret etmeyi düşünebilirsiniz. Unutmayın: Doğada geçirilen bir tatil bedeninizi ve ruhunuzu dinlendirecektir. Trabzon’un Köprübaşı ilçesinde bulunan 2742 metre yüksekliğindeki en yüksek dağın adıdır. Madur Dağları’nın çevresi yaylalarla kaplıdır.
Beşikdüzü kaç km kare?
Beşikdüzü ilçesi Trabzon’a 45 km uzaklıkta yer almaktadır. batısında yer almaktadır. Doğusunda Vakfıkebir, batısında Eynesil, güneyinde Şalpazarı ve Tonya ilçeleri, kuzeyinde ise Karadeniz bulunmaktadır. Denize sıfır olarak kodlanan ilçenin yaşam alanı 121 km²’dir.
Trabzon Şarlı neresi?
Şarlı Yaylası, Trabzon ili Tonya ilçesine 23 kilometre uzaklıkta bulunan bir yayladır. Yayla, 35 kilometrekarelik bir alanı kaplamaktadır ve Kalınçam ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yaylada hayvancılık yapılmaktadır.
Trabzon’un meşhur tatlısı nedir?
Trabzon’un en meşhur tatlısı Hamsiköy sütlacıdır. Hamsiköy sütlacı’nın en önemli özelliği tamamen doğal malzemelerden yapılmış olmasıdır. Tatlının yapımında kullanılan süt, pirinç ve şeker bölgenin en kaliteli ürünleridir.
Trabzon’un yiyecek olarak neyi meşhur?
Trabzon’un en meşhur yöresel yemekleri arasında sürmene pidesi, akçaabat köftesi ve hamsiköy sütlacı, hamsi tava ve hamsili pilav, ısırgan otu çorbası, kayaya, kuymak, lahana çorbası ve lahana dolması gibi coğrafi işaretli ürünler yer alır.
Trabzon’un neyi meşhur hediyelik yiyecek?
TRABZON’DAN NELER ALABİLİRSİNİZ? Trabzon Hasırı 900 ayar gümüş ve 22 (916) ayar altından üretilmektedir. … Trabzon Keşanı … Trabzon Bakırı … Trabzon Telkari. … Trabzon Çakısı … Trabzon Hurması Çakısı … Trabzon Helvası … Trabzon Vakfıkebir Ekmeği.Daha fazla ürün…
Trabzon yöresel ürünler nelerdir?
Trabzon pidesi, kuymak, guliya, hamsi pilavı, hamsi tavada, hamsiköy sütlacı, laz böreği.