İçeriğe geç

Elbistan Eskiden Nereye Bağlıydı

Elbistan önce nereye bağlıydı?

Bu devlet 185 yıl hüküm sürdü. Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti oldu. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.

Elbistan’ın eski ismi nedir?

Farklı zamanlarda Ablastan ve Elbıstan gibi farklı isimler almış ve Arap tarihçileri tarafından Ablustayn olarak anılmıştır. XVI. 16. yüzyıldan itibaren Arap tarihçi İbn İlyas hariç tüm tarihçiler tarafından Elbistan veya Elbistan olarak anılmıştır.

Elbistan Malatya’dan ne zaman ayrıldı?

Malatya Sancağı 1830’lara kadar Maraş Eyaletine bağlı kalmaya devam etti. Ancak bu süreçte Malatya Sancağı Maraş Eyaletinden ayrılarak Diyarbakır Eyaletine bağlandı. 1531’de Dulkadır Beylerbeyliği kuruldu ve Elbistan bu beylik içinde bir sancak olarak kaldı.

Elbistan’ın soyu nereden gelir?

1339-1522 yılları arasında Güney Anadolu’da kurulan, merkezi Elbistan olan bir Türkmen devletidir. Dulkadiroğulları, Oğuzların Bozok kolundan, Yıldız Han soyundan, Avşar, Beydili ve Kargın boylarından gelmektedir.

Elbistan hangi mezheptir?

Yani Elbistan’daki Ermeni vatandaşların bir kısmı din değiştirerek Gregoryenlikten Protestanlığa geçmişlerdir.

Elbistan’da kaç Alevi köyü var?

Elbistan’da 41 Alevi köyü var. Kahramanmaraş’ın diğer ilçelerinde de birçok Alevi köyü var. Kürt olanlar Kürtçenin Kurmanci lehçesini konuşuyor. Ayrıca azınlıkta 20-21 Alevi-Türkmen köyü var.

Elbistanın anlamı nedir?

İlçenin ünlü tarihçisi Ord. Prof. Dr. Halil Yinanç, Mükrimin’in araştırmasında, Elbistan isminin önceleri ünlü pehlivanın çokluğu anlamına gelen Alp-stan olarak adlandırıldığını, daha sonra Albistan veya Elbistan olarak değiştirildiğini belirtmektedir.

Elbistan’ı kim fethetti?

Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti olarak hizmet etti. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.

Elbistan ne ile ünlü?

Tarihi camileri, mezar höyükleri ve çarşılarıyla dikkat çeken ilçede birçok turistik yer bulunmaktadır. Elbistan seyahatinizde mutlaka görmeniz gereken en önemli yerler: Pınarbaşı, Ulu Cami, Elbistan Uzun Çarşı, Elbistan Kapalı Çarşı, Kız Kalesi, Çarşı Cami, Himmet Baba Cami ve Türbesi ve Karahöyük.

Malatya il olmadan nereye bağlıydı?

Malatya bölgesi klasik Osmanlı döneminde Maraş vilayetine bağlı bir liva (sancak) idi. 1831 yılında yapılan idari değişiklikle Malatya Livası, Maraş Merkez Livası, Samsat ve Gerger Livası Maraş vilayetinin sınırları içerisinde yer aldı.

Malatya hangi ilden ayrıldı?

1515’ten beri Osmanlı egemenliğinde olan Malatya, Harput vilayetine bağlanmış, ancak Cumhuriyet’in bir vilayeti olmuştur (20 Nisan 1924 tarihli Anayasa’nın 89. maddesiyle). Vilayetin kuruluşundan sonraki ilk belediye başkanı, Hasanbey Caddesi’ne adını veren son Osmanlı beyi Hasan Derinkök’tür.

Malatya’nın eski adı nedir?

Asur belgelerinde Malatya adı Milid, Melid, Milidia, Meliddu şeklinde geçmektedir.

Elbistan’ın hangi Türk boyu?

Elbistan birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Hititler en uzun süre yerleşik kalanlar arasındadır.

Elbistan ne zaman Maraş’a bağlandı?

Bölgenin kültürü hakkında bilgi “Bütün Türkler on iki çeşit dil konuşur” sözleriyle veriliyordu. Halep vilayeti 1864’te (Abdulaziz döneminde) kurulduğunda Maraş bir ilçe oldu, Elbistan ve çevresindeki köyler ise eski önemlerini yitirdi. 1871’de Elbistan’da ilk kez bir belediye teşkilatı kuruldu.

Elbistan hangi beylik?

Bu arada Oğuzların Bozok kolundan olan ve Elbistan ve Maraş yöresinde büyük sayılarda toplanan Dulkadir Türkmenleri, 1339 yılında Memlükler idaresinde Dulkadir Beyliği’ni kurdular.

Elbistan’ı kim fethetti?

Elbistan 130 yıl boyunca bu devletin başkenti olarak hizmet etti. Osmanlı Sultanı Yavuz Sultan Selim döneminde Turnadağ Muharebesi (1515) ile Osmanlı İmparatorluğu’na katıldı. 1522’de Maraş bölgesi özel idaresinden ayrılarak sancak haline getirildi ve Elbistan Maraş kazası oldu.

Elbistan Savaşı nerede oldu?

Elbistan Muharebesi veya Elbistan Muharebesi, Sultan Baybars komutasındaki Memlük ordusu ile Tatavun Noyan komutasındaki Ermeni, Gürcü ve Selçuklu destekli Moğol ordusu arasında 15 Nisan 1277’de Elbistan Ovası’ndaki Kalfa Çayırı’nda gerçekleşen savaştır.

Bertiz hangi ilçeye bağlıdır?

Kahramanmaraş ve bölge halkının damak tadına hitap eden meşhur Bubble üzümü, ilimiz Dulkadiroğlu ilçesi Bertiz Havzası’nda, genelde 700 ile 1500 m rakım arasında yetiştirilen Bertiz Kabarcık üzümünü tanıtmak, üzüm çeşidinin bölgeye özgü tat, kalite ve meyve özelliklerini daha geniş kitlelere ulaştırmak amacıyla faaliyete geçirilmiştir.

Kahramanmaraş’ın en büyük ilçesi hangisidir?

Kahramanmaraş ilinin 11 ilçesi vardır: Dulkadiroğlu ve Onikişubat metropol ilçelerdir. Diğer ilçeler arasında Elbistan en büyük nüfusa ve alana sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Karataş Escort