İçeriğe geç

Nafaka Hangi Hukuk Dalına Girer

Nafaka hangi hukuk dalı?

Nafaka borcu, aile hukuku kapsamında kişiye sıkı sıkıya bağlı bir borçtur. Bu nedenle, nafaka yükümlülüğü kişinin ölümüyle sona erer ve mirasçılara geçmez. Nafaka, Türk Medeni Kanunu’nda dört ayrı bölümde düzenlenmiştir.

Nafaka davasına hangi avukat bakar?

Bir aile hukuku avukatı boşanma ve tazminat, nafaka, velayet ve mal paylaşımı gibi yan hakları konusunda bilgi sahibi olmalıdır. Boşanmanın bu mali yönleri teknik bilgi gerektirdiğinden, iyi bir nafaka avukatı bu tür davalara aşina olmalıdır.

Boşanma davaları hangi hukuk dalına girer?

Boşanma davası hangi mahkemede görülür? Boşanma davaları Aile Mahkemesi’nin görev alanına girer. Aslında boşanma, Türk Medeni Kanunu’nun “Aile Hukuku” bölümünde yer alır.

Nafaka davalarında yetkili mahkeme neresidir?

Nafakanın artırılabilmesi için aile mahkemesine nafakanın artırılması davası açılması gerekir.

15000 TL maaş alan ne kadar nafaka verir?

Maaşlara göre nafaka hesaplama tablosu 2024. Aylık gelir (TL). Ortalama nafaka tutarı (TL). 15-25%★ 50000 TL7500 TL – 12500 TL15-25%2 satır daha 21 Eylül 2024

Nafaka hangi kanun?

Türk Medeni Kanunu’nun (TMK) 175. maddesine göre bakım sınırsızdır. Bu nedenle yoksulluk bakımı halk arasında sınırsız bakım olarak anılır.

2024 nafaka ne kadar?

Eş asgari ücrete göre ne kadar nafaka ödüyor? Sorunun cevabı 2024 için 1.500 ile 4.000 TL arasındadır. 2 çocuk varsa bağ o kadar yüksek değildir. Yoksulluğa düşme riski: Nafaka başvurusu için önemli bir koşul, eşin boşandıktan sonra yoksulluğa düşme riski altında olmasıdır.

Nafaka davasında avukat ücreti ne kadar?

Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde yer alan hükme göre, nafaka artırım davasında avukatlık ücretinin 2023 yılından itibaren en az 9 bin 200 lira olması kararlaştırıldı.

1 yıl dolmadan nafaka artırım davası açılabilir mi?

Bakımda artış başvurusu ne sıklıkla yapılır? Bakımda artış talebinde bulunmak için bir son tarih yoktur. Verilen bakımın yeterli olmadığı ortaya çıkarsa, bakım alacaklısı bu talebi her zaman yapabilir.

Çekişmeli boşanma davasında nafaka ne zaman başlar?

Çocuğun eğitimi, bakımı, barınması, sağlığı, beslenmesi, ulaşımı ve harçlığı gibi giderleri nafaka ile karşılanır. Boşanma davasının sonuçlanmasıyla başlar ve çocuk reşit oluncaya kadar devam eder.

Boşanmada nafaka nasıl olur?

Türk Medeni Kanunu Madde 175: Boşanma sonucu yoksulluğa düşen taraf, kusuru daha ağır olmamak şartıyla, diğer taraftan mali gücüne göre süresiz nafaka talep edebilir. Nafaka ödemekle yükümlü olanın kusuru kınanmaz.

Aile hukuku avukatı hangi davalara bakar?

Temel olarak, bu hukuk dalı nişan, evlilik, boşanma, mal rejimi, ebeveynlik, evlat edinme ve velayet gibi birçok farklı alanı kapsar. Prensip olarak, bu yasal alanlarda uzmanlaşmış ve çalışan bir aile hukuku avukatı ile yasal işlemler gerçekleştirilebilir.

Nafaka hangi hukuka girer?

Türk Medeni Kanunu’nun 364-366. maddeleri. Nafaka ödemeleri TMK maddelerinde düzenlenmiştir. 364. maddede ayrıntılı olarak açıklanan akrabaların birbirlerine yardım etme yükümlülüğüne dayanmaktadır. Nafaka ilişkisinin tarafları; atalar, altsoylar ve kardeşlerdir.

Boşandıktan kaç yıl sonra nafaka davası açılabilir?

Türk Medeni Kanunumuzun 178. maddesinde açıkça belirtildiği üzere, boşanma davasına ilişkin kararın kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçmekle nafaka talepleri zamanaşımına uğrar.

1 çocuğun nafakası ne kadar?

Çocuk DesteğiGelir Düzeyi (Aylık)Çocuğun YaşıDestek Miktarı (Aylık)✅ 10.000 TL0-61.500 TL✅ 10.000 TL7-122.000 TL✅ 10.000 TL13-182.500 TL✅ 20.000 TL0-63.000 TL2 satır daha

Nafaka davası hangi mahkemeye açılır?

Çocuk desteği dilekçesi nereye ve nasıl verilir; Aile mahkemeleri davaya bakma yetkisine sahiptir. Dilekçe Hazırlama: Çocuk desteği davası açmanın ilk adımı, çocuk desteği talebinizi ayrıntılı olarak açıklayan bir dilekçe hazırlamaktır.

Aile hukuku hangi bölümde yer alır?

Aile hukuku, aileye ilişkin hukuki meseleleri ele alan bir bilim dalıdır ve medeni hukukun kapsamına girer.

Aile hukuku neleri kapsar?

Aile hukukunun temel konuları nişanlanma, evlenme şartları ve koşulları, boşanmanın şartları ve etkileri, mal ilişkileri, aile ikametgahı, soybağı, evlat edinme, velayet, çocuk desteği, vesayet, kayyımlık, hukuki danışmanlık ve nafakadır.

Nafakanın artırılması davası için arabuluculuk zorunlu mu?

Tazminat, nafaka, velayet gibi pek çok konu aile hukukunda zorunlu arabuluculuğun kapsamına girmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir